Pirmoji Šiaurės Lietuvos regiono penktų – aštuntų klasių mokinių gamtos mokslų olimpiada

Pirmoji Šiaurės Lietuvos regiono penktų–aštuntų klasių mokinių gamtos mokslų olimpiada

Šių metu balandžio  8 dieną, Šiaulių universitete vyko Šiaurės Lietuvos regiono penktų–aštuntų klasių mokinių gamtos mokslų  olimpiados III turas. Kuri organizavo Šiaurės Lietuvos biologijos mokytojų asociacijos filialas ir Šiaulių universitetas.  Olimpiadoje susirungti atvyko 55 mokiniai iš Kelmės, Pakruojo, Skuodo, Radviliškio, Šiaulių rajonų ir Šiaulių miesto.  5-8 klasių mokiniai atvyko lydimi 39 juos paruošusių mokytojų. Dalyviai susirinko Šiaulių universiteto bibliotekos konferencijų salėje, visus susirinkusius pasveikino ŠU studijų prorektorius doc. dr. J. Pabrėža. Instruktuoti prof. Astos Klimienės ir lydimi studentų  mokiniai, nukeliavo į darbo vietas. Džiugu, kad daugelis atvykusiųjų yra geriausieji iš atrinktų per vykusį rajonuose II- ajį olimpiados turą mokiniai. Būtent todėl užduotys buvo sudėtingos, reikalaujančios netik žinių bet ir jų pritaikymo. Pasidarbuoti teko rimtai, net gi parodyti savo praktinius sugebėjimus. Vertintojų komisija, kuria sudarė mokytojai, studentai ir moksliniai darbuotojai, prisiėmė didelę atsakomybę, greitai ir kokybiškai ištikrinti olimpiados darbus. Kol dirbo vertinimo komisija mokiniai paragavo studentiškos duonos tiesioginę ir perkeltine prasme. Pabuvojo laboratorijose, auditorijose, muziejuje, paragavo maistą studentų kavinėje. Mokytojai tuo metu dalyvavo kvalifikacijos kėlimo seminare.

Susirinkus į apdovanoji vietą, Šiaulių universiteto bibliotekos konferencijų salę, laiminga akimirka teko pajusti net 14 mokinių. Visusi juos pasveikino ir įteikė rėmėjų prizus Šiaulių universiteto Edukologijos fakulteto dekanė Aušra Kazlauskienė. O prizai iš ties buvo įspūdingi, juos įsteigė Šiaulių miškų urėdija, Lietuvos biologijos mokytojų asociacija ir Šiaulių universitetas.

Mes džiaugėmės penktokų laimėjimais: pirma vieta Dovydo Levinsko iš Pakruojo rajono, „Žemynos“ pagrindinės mokyklos, jo mokytoja Rita Karklienė; antra vieta Dominykos Razanovaitės iš Šiaulių rajono, Meškuičių gimnazijos, jos mokytoja Erika Valuntienė; trečia vieta Edvino Riepšos iš Skuodo rajono, Bartuvos vidurinės mokyklos, jo mokytoja Rasa Veitienė. Šeštokų laimėjimais: pirma vieta Redos Pocevičiūtės iš Skuodo Pranciškaus Žadeikio gimnazijos, jos mokytoja Juneta Kubilienė; antrą vietą laimėjo net tris šeštokai:Gabrielė Butautaitė iš Šiaulių rajono, Kuršėnų St.Anglickio pagr. mokyklos, jos mokytoja Vida Kežienė; Aušra Stankaitytė iš Šiaulių rajono, Bubių pagr. mokyklos, jos mokytoja Roma Vaičiulienė; Klaudijus Verbickas iš Pakruojo rajono, Pašvitinio pagrindinės mokyklos, jo mokytoja Marijona Mikšienė.

Septintokų laimėjimais: pirma vieta Lauros Kondratavičiūtės iš Šiaulių miesto, Ragainės pagrindinė mokykla, jos mokytoja Zuzana Burovienė; antra vieta Gyčio Makarevičiaus iš Pakruojo rajono, Linkuvos gimnazijos, jo mokytoja Angėlė Zalunskienė; trečia vieta Valentinos Akučkaitės iš Šiaulių rajono, Kuršėnų St.Anglickio pagrindinės mokyklos, jos mokytoja Vida Kežienė.

Aštuntokų laimėjimais: pirma vieta Ramintos Margytės iš Šiaulių miesto, Sandoros pagrindinės mokyklos, jos mokytoja Angelė Marcinkevičienė; antra vieta Ignės Jurkutės iš Šiaulių miesto. „Romuvos“pagrindinės mokyklos, jos mokytoja Sonata Puidokienė; ir net dvi trečias vietas užėmusias: Stankutė Rūta iš Šiaulių miesto, „Saulėtekio“ gimnazijos, jos mokytoja Danguolė Vaičekauskienė ir Vaida Šimkutė iš Kelmės rajono, Pakražančio vidurinė mokyklos, jos mokytoja Irena Banevičiūtė.

Olimpiados organizatoriai Irina Barabanova ir Asta Klimienė tiki, kad renginys taps tradiciniu. Kitąmet lauksime atvykstant dar daugiau skirtingų rajonų atstovų, būsimo Lietuvos mokslinio elito. Tikimės didesnio dėmesio iš švietimo ir mokslo ministerijos bei rėmėjų, kurie padės paskatinti besikurianti Lietuvos mokslini potencialą.

 

Šiaurės Lietuvos biologijos

mokytojų asociacijos filialo vadovė                                                                         Irina Barabanova.